37 Tips om SAC contest

Published: Sunday, 07 August 2016

37 Tips om SAC

  

 Scandinavian Activity Contest

SAC er fantastisk morsom test der vi som bor i Skandinavia er «lokkematen».

Det er stor sjanse for at det blir mange QSOer og mye DX i loggen.

Her får du ulike tips om hvordan skal lykkes og ha det gøy i SAC CW og SSB.

Vi håper på at Norge kan hevde seg i kampen om en bra plassering blant Finland, Sverige, Danmark og Norge både på CW og SSB! 

Har du spørsmål om SAC som du ikke finner her kontakt NRRL HF Contest TEAM via NRRL This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

LIVE SCORING:

  1. https://cqcontest.net/view/readscore.php
  2. https://contestonlinescore.com/

Regler: https://www.sactest.net/blog/rules/

SAC er fantastisk morsom test der vi som bor i Skandinavia er «lokkematen».

Det er stor sjanse for at det blir mange QSOer og mye DX i loggen.

Her får du ulike tips om hvordan skal lykkes og ha det gøy i SAC CW og SSB.

Vi håper på at Norge kan hevde seg i kampen om en bra plassering blant Finland, Sverige, Danmark og Norge både på CW og SSB!

Har du spørsmål om SAC som du ikke finner her kontakt NRRL HF Contest TEAM via NRRL This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Eller se  www.nrrlcontest.no1.    Les reglene før testen, selv om du tror at att de er de samme som forrige året!  En stor feil som dukker opp i

SAC er at man har lest feil regler!

De som gjelder er de som omhandler Skandinavia. De finner du på www.sactest.net


2.    Velg en kategori som gir deg bra uttelling og mest poeng. Forsøk å unngå Single Band klassene,

men velg en klasse der alle bånd er tillatt (Single Op All Band) for det gir mest poeng og du har friheten til å kjøre på det båndet som gir mest poeng.

3.    Sett deg et rimelig mål for hvor mange

QSOer du tror at du kan klare. Hva er et «rimelig mål?» Det finnes ikke noe fasit, men om man kjører 100 watt og dipoler på hvert bånd, så skulle man i hvertfall

 klare 500 QSOer uten problemer. Om man har en Trebånds-Yagi for 10,15 og 20 meter bør man kunne øke antallet med 100-200 QSOer og har man et PA trinn som

gir 1 KW så bør man kunne kjøre 800-1000 QSOer under testen. Jo mer tid du bruker i testen gir automatisk flere QSOer og mer poeng for Norge!!!


4.    Om du har et litt svakere signal, så unngå å kjempe med de «store dragene» og velg heller en frekvens litt høyere opp, men innen IARU’s båndplan.
 

5.      De båndene som tradisjonelt har mest aktivitet i fra starten av SAC er 20 meter.

Om du vet at du har et bra signal med for eksempel en TrebåndsYagi eller til og med en monobander på 20 meter, så ikke vær i tvil om at det lønner seg å ligge en time eller to på båndet hvor du kan få en bra start med masse QSOer.

Om du er usikker på om du skal kaste deg inn i den værste kampen, så begynn heller på 15 og 10 meter og forsøk å rope MYE CQ.

Da kan andre stasjoner oppdage deg, men kontroller båndet  ofte så du har kontroll på når DXen kommer igjennom.

Ofte er det stasjoner fra ZC/5B, 4L, JA, UN, I, PY, 4Z, SV og flere på gang på 10/15 m de første timene i testen.

De er ofte lettkjørte med enkelt utstyr, og det er mindre stress på 10/15m de første timene.

Om du merker at kondisjonene er så som så, så gå på 10/15m gå heller til 20m og finn en frekvens å kalle CQ SAC.


6.      I Scandinavian Activity Contest er det «VI SOM ER POPULÆRE». Så konsentrer deg om å kalle CQ 90% av tiden og lytt 10% av tiden. Det finnes sterke stasjoner som kaller CQ etter Skandinavia, men de bruker også å lytte etter svake stasjoner som kaller CQ.

7. Tilpass hastigheten på CQ slik at du klarer å ta i mot.

8.  Om du hører mange stasjoner som kaller på deg, så lytt etter et par bokstaver og send rapporten din umiddelbart:

    SSB: “The Station with Alpha Charlie in the call, you are 59 005, please repeat your call»

     CW: AC? 5NN 005. Stasjonen som kalte på deg oppfatter med en gang at du ikke har fått callet og han repeterer det ofte flere ganger, samt sender rapport og nummer.

 Om du fikk rapporten men ikke callet, så be da at de repeterer følgende:

    SSB: «Please repeat your call several times”.

    CW: PSE UR CALL AGN BK


9.   La deg ikke stresse til å sende fortere eller prate fortere enn at du selv føler deg komfortabel med det. Erfarne radiosport deltakere tilpasser farten etter takten til  mot-stasjonen de har kontakt med.

10. Ikke vær redd for å kjøre SSB! Mange Nordmenn er ofte redd for at det høres rart ut når man kjører SSB, og ikke har bra nok språkkunnskaper!

Det betyr INGENTING!! Russere, Ukrainere, Japanere, Tyskere, Polakker, Bulgarer, Kroater, Slovener, Baltiske og andre har ofte mindre språkkunnskaper J

De er ikke redde for å rope CQ på SSB, så det er ikke noe unnskyldning!


11.        Vær stolt over at du er med å kjemper for Norge akkurat som sportslag kjemper for Norge, i kampen mot våre nordiske brødre og søstre !

Vi får ikke flere poeng om de store contest stasjonene klarer 5% mer enn i fjor,  men vi får nettopp poeng fordi du, som vanligvis ikke kjører SAC bestemmer deg for å satse mer enn vanlig!

 12. Se til at alt utstyr er i orden i god tid og kjenner deg komfortabel med å håndtere stasjonene som kaller deg. Ofte kan erfarne contest-operatører kalle inn for fort.
 Vær ikke redd for å sende: PSE QRS! De senker fort hastigheten og det blir litt roligere, selv for de uerfarne og at de kan få en QSO.

13.   Vær utvilt innen testen.  Erfaringsmessig så henger denne sammen med punkt 12.

14.   Tenk igjennom og planlegg testen, gjerne med hjelp av et programvare for radioprognoser eller få tips om dette fra HF Contestere i Norge.

       Når skal jeg ligge på hvilket bånd? Hvordan er det solutbrudd/aurora?

       Hvilke retninger skal jeg konsentrere meg om?       

       Når og hva skal jeg spise?

       Når skal jeg sove?

       Tenk også på våre mot-stasjoner som er våkne og har tid til å kjøre, det er mange utenom

Norge som kjører bare noen timer eller halve testen.

15.   Lag deg et mål for contesten! På søndagsmorgen klokka 04:30 og med 10 minutter mellom hver QSO, så er det lett å miste fokus eller at 20 meter åpner igjen. Om man enda sover en stund er en vekkerklokke noe som skal til for å våkne igjen.

16.   Bli kjent med kondisjonene på båndene en måned og dagene før testen starter.

17.   Sjekk SWR på alle bånd og antenner senest en uke før testen!

18.   Om du har et manuelt PA trinn, så tren på tuning og lag merker på et ark som er tilpasset fronten på PA trinnet. Da trenger du ikke å tune opp igjen hver eneste gang i løpet av SAC, du trenger bare å følge streken!

19.   Kjør full effekt på alle bånd og med alle antenner i flere retninger mot nærbeliggende stasjoner for å sjekke at modulasjonen er ok, og at det ikke er noe HF som kryper inn i utstyret å skaper problemer i starten av testen.

20. Lær deg loggprogrammet 1 uke før innen testen, fordi det er håpløst å sitte midt på natta med f.eks. en PC eller loggprogram som ikke virker.

      Om noe brenner opp, har du backup ?
21.        Oppdater loggprogrammet med siste country-fil(CTY.DAT) så blir det riktig land og poeng i loggen. CTY.DAT finner du på www.country-files.com 
 
22.        Lag til en komfortabel stol med en ekstra dyne for å sitte på. Husk å stå litt og gjøre øvelser slik at man ikke får vondt i beinene og ryggen.

23.        Pass på å ha et behagelig lys i shacken og plasser pc skjermene tilpasset stilling for å spare øyne og nakke.

24.        Oppsettet i shacken er viktig, og se til at du når alle enheter! Plasser utstyret ergonomisk, slik at du ikke blir unødig sliten eller forvirret.

25.        Still in VOX-delayet så den slipper raskt. Da slipper du å miste mot stasjonens sin begynnelse av sendingen og unngår behovet for unødige gjentakelser.

26.        Prøv å kjør noen ordentlige QSO eller lag den dummylogg «liksom» kontakter i liksom contest loggen med samme innstillinger som contest loggen. Fungerer alt slik som du vil? Husk å lagre forandringene så du får disse med i den riktige loggen.

27.        Still klokken på pc’n og ev andre klokker i shacken, kontroller så du har riktig UTC tid i loggen.

28.        Ha en vekkerklokke i radiorommet, om du tilfeldigvis skulle sove noen timer på gulvet i radiostolen..

29.        Lag en enkel handlelist for mat og drikke du trenger før og i løpet av testen. F.eks Farris, Coca-cola, kaffe, druesukker, halstabletter eller noe annet som holder deg våken.

30.        Ha vinduet litt på gløtt, for alle vet at det blir fort varmt i radiorommet, du blir mer våken og mindre svett av det.
 
31. Glem ikke å skriv inn riktig bånd og testen, sett opp alle funksjonstaster og eventuelt lydfiler som F1= CQ Contest de LAxxxx.  Slik at alt fungerer når det skal. Eventuelt ha rigstyring.

32.   Legg opp til at du har en effektiv QSO rate. Kall korte CQ! Si contest rapporten bare en gang, mot stasjonen kommer til å spørre igjen om han ikke fikk det meg seg.
Gjenta aldri mottatt rapport!! Det holder med å si «Thanks LA1HQ» som svar, eller på CW: TU LA1HQ. Å sende LA1HQ i slutten indikerer for de som ev. lytter at det er fritt fram å kalle på LA1HQ.

33.   Bruk den beste antennen du har! Kanskje det er tid for å sette opp noe nytt? Eller prøve å sette opp noen ekstra antenner kun for testen. Man har aldri nok antenner.

34.   Vær nøye når du logger og slurv ikke! Spør heller opp igjen om rapporten hvis du er usikker. Loggene blir saumfart av test komitéen.

35.   Øv daglig/uker på CW før testen. Det finnes mange gratisprogrammer for dette, som gjør at du får en kanonstart i testen. Prøv f.eks. Morserunner av VE3NEA,
dette finner du på www.dxatlas.com/MorseRunner. Skal du kun øve på kallesignaler så kan du bruke Rufz. http://www.rufzxp.net/

36.   Glem ikke å send inn loggen!!! Loggen skal være i cabrillo-format og de fleste moderne loggprogram eksporterer dette. Spør heller om hjelp hvis du er usikker.

37.   Bytt bånd ofte og kall CQ, bruk gjerne DVK / stemmeopptak i loggprogrammet.

38.   Følg med på hjemmesiden til NRRL HF CONTEST TEAM www.nrrlcontest.no og reglene på www.sactest.net

 

Loggprogram:

Hits: 1771